به گفته بسیاری، بازاریابی دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتینگ از سال 1990 ظهور کرد. از این زمان به بعد، بازاریابی با سرعت بسیار بالایی پیش رفت و انواع بازاریابی پا به عرصه گذاشتند. برخی از آنها قطعاً پر کاربردتر و مهمتر از بقیه در صنعت بازاریابی هستند. موفقیت یا عدم موفقیت یک سازمان یا شرکت حتماً به استراتژیهای بازاریابی آن سازمان ارتباط دارد. در ادامه با ملل رسانه همراه باشید تا مهمترین انواع بازاریابی را ذکر کنیم.
20 مورد از مهمترین انواع بازاریابی
بازاریابی یکی از گستردهترین واژههایی است که در دنیای تجارت و فروش وجود دارد. شناخت انواع بازاریابی و انتخاب صحیح و هوشمندانه آنها برای پیشروی کسب و کار و سازمانها اهمیت بسیار بالایی دارد. 20 مورد از مهمترین انواع بازاریابی را ذکر کردهایم:
آیا میدانید ملل رسانه در غرفه سازی نمایشگاه و تبلیغات صدا و سیما هم تیم خبره ای را همراه خود دارد؟
1- بازاریابی سنتی
تا قبل از ظهور اینترنت، بازاریابی سنتی رواج داشت این نوع بازاریابی با بهرهگیری از تمامی وسایل ارتباطی مثل رادیو، تلویزیون، روزنامه و… انجام میشد. اگرچه در انواع بازاریابی، نوع سنتی آن کم کاربردتر شده اما در بعضی از بسترها مانند تلویزیون هنوز هم تاثیرگذاری دارد. اغلب کسب و کارهای سنتی نیز از این روش برای بازاریابی و فروش محصولات خود استفاده میکنند.
2- دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing)
بازاریابی دیجیتال بخش بزرگی از بازاریابی را در دنیای امروز شامل میشود. درواقع این حیطه یکی از گستردهترین انواع بازاریابی است که از بسترهای زیاد و مدرن برای اجرای اهداف خود استفاده میکند. یکی از اصلیترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ اینترنت است که «بازاریابی اینترنتی یا اینترنت مارکتینگ» را به وجود آورده است. علاوه بر اینترنت در دیجیتال مارکتینگ از بسترهایی مانند موتورهای جستجو، رسانههای اجتماعی، ابزارهای دیجیتالی و… نیز استفاده میشود. بسیاری از انواع بازاریابی که در این مقاله معرفی شده، در دسته بازاریابی دیجیتال قرار میگیرند.
با اصطلاح سفر مشتری در دیجیتال مارکتینگ در چه حدی آشنا هستید؟
تفاوت دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی سنتی چیست؟
با توجه به نام هر یک میتوان به این تفاوت پی برد. به بیان کلیتر، بازاریابی دیجیتال از طریق اینترنت و بسترهای مدرن دیجیتالی اهداف خود را پیش بری میکند؛ این در حالی است که ابزارهای مورد استفاده در بازاریابی سنتی به اینترنت ارتباطی نداشته و سنتی هستند.
3- بازاریابی برون گرا (Outbound Marketing)
بازاریابی برون گرا نیز در انواع بازاریابی جزو قدیمیهاست. در این روش، مخاطب از بیرون رسانه تبلیغی را دریافت خواهد کرد؛ خواه به آن احتیاج داشته باشد و خواه نداشته باشد. درواقع Outbount Marketing در بسیاری از بسترهایی که در طول روز با آنها مواجه میشویم وجود دارد؛ معرفی اسپانسر در برنامههای تلویزیونی یا سینمایی، بیلبوردهای تبلیغاتی و تبلیغات تلویزیونی مثالهایی از بازاریابی برون گرا هستند. اغلب کاربران این نوع تبلیغات را به عنوان «مزاحم» تلقی میکنند.
4- بازاریابی درون گرا (Inbound Marketing)
این نوع از بازاریابی نسبت به نوع برون گرا هوشمندتر است و اغلب تاکتیکهای آن تحت «بازاریابی دیجیتال» قرار میگیرند. اینباند مارکتینگ عضوی از انواع بازاریابی است که روی جذب مشتری تمرکز دارد؛ نه ایجاد مزاحمت برای آنها. تمرکز بازاریابی درون گرا روی ایجاد تجربه ارزشمند برای مشتریان و کاربران از طریق ارائه محتوا و کمکهای مفید است. با کمک بازاریابی درون گرا میتوانید کاربران زیادی را به وبسایت یا سازمان خود کشانده و سپس با استفاده از بسترهای ارتباطی، تبلیغات هدفمند انجام دهید.
تفاوت بازاریابی برون گرا با بازاریابی درون گرا چیست؟
با مطالعه تعریف هر دو نوع بازاریابی به خوبی میتوان تفاوت آنها را دریافت؛ اما بگذارید یک نسخه کلی برای این سوال بپیچیم. در بازاریابی برون گرا یا Outbound Marketing، محتوایی به کاربر ارائه میشود که ممکن است دوست نداشته باشد یا ایجاد مزاحمت کند. این در حالی است که بازاریابی درون گرا یا Inbound Marketing بر روی تولید محتوای ارزشمند و جذب مشتریان از این طریق تمرکز دارد.
بازاریابی درون گرا به دنبال ارتباطی است که مشتریان به دنبال آن هستند و میتوانند مشکلات خود را از طریق آن ارتباط حل کنند؛ اما در بازاریابی برون گرا، حل مشکلی از کاربران هدف اصلی نیست و هدف، تبلیغ یا صرف بازاریابی است.
5- بازاریابی موتورهای جستجو (SEM)

یکی دیگر از انواع بازاریابی، بازاریابی موتورهای جستجو (Search Engine Marketing) است. این نوع از بازاریابی تمامی فرآیندهایی که باعث حصول اطمینان از قابل مشاهده بودن صفحات محصولات، خدمات و محتوای وبسایت شما در موتورهای جستجو میشود را در بر میگیرد. هنگامی که کاربر کلمات کلیدی را جستجو میکند، موتورهای جستجو مانند گوگل صفحات مختلفی را به او نشان میدهند؛ که البته اگر در این زمینه خوب کار کرده باشید، در نتایج بهتر موتورهای جستجو قابل مشاهده خواهید بود. دو حالت برای بازاریابی در موتورهای جستجو دارید:
• بهینه سازی برای موتورهای جستجو (SEO) جهت دریافت ورودی ارگانیک
• پرداخت به ازای هر کلیک دریافتی از تبلیغات موتورهای جستجو (PPC)
برای شروع بهینه سازی صفحات برای موتورهای جستجو (SEO)، باید با فاکتورهای تاثیر گذار در رتبهبندی SERP آشنا شوید و صفحات خود را با توجه به این فاکتورها بهینه سازی کنید. اگر قصد تبلیغات در موتورهای جستجو و دریافت کلیک از تبلیغات آنها دارید، با وبسایت تبلیغاتی موتور جستجوی مورد نظرتان ارتباط برقرار کنید؛ برای مثال خدمات Google Ads که خدمات مدیریت هوشمند تبلیغات را نیز به تبلیغ دهندگان ارائه میدهد.
تفاوت SEO و SEM چیست؟
شاید این سوال را بتوان با معرفی یک تصور غلط در بین مردم پاسخ داد. اکثریت این تصور را دارند که بازاریابی موتورهای جستجو فقط شامل سئو و بهینهسازی صفحات میشود. این تصور غلط است. بازاریابی موتورهای جستجو یا SEM دو زیر مجموعه دارد که در بخش قبلی توضیح داده شد و SEO یکی از اینهاست. درواقع برای بازاریابی از طریق موتورهای جستجو میتوانید هم از سئو (بهینه سازی مطالب و صفحات برای موتورهای جستجو) و هم از خرید تبلیغات PPC استفاده کنید.
6- بازاریابی محتوا (Content Marketing)
از مهمترین انواع بازاریابی که میتوان آنرا زیر مجموعهای از دیجیتال مارکتینگ و اینباند مارکتینگ دانست، بازاریابی محتوا است. کانتنت مارکتینگ یا بازاریابی محتوا ابزاری بسیار حیاتی و مهم برای بازاریابی است؛ زیرا محتوا چیزی است که کاربران و البته خزندههای موتور جستجو در پی آن هستند. بازاریابی محتوا به بیان ساده یعنی ایجاد، تولید و انتشار محتوای بهینه با هدف بازاریابی؛ که البته بازاریابی محتوا و سئو ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند. متداولترین ابزارهای بازاریابی محتوا شامل وبلاگها، تصاویر (اینفوگرافی و…)، ویدیوهای آموزشی، وبینارها، کتابهای الکترونیکی، شبکههای اجتماعی و مجلهها و کاتالوگهای آموزشی هستند.
7- ایمیل مارکتینگ (Email Marketing)
بازاریابی ایمیلی یکی از محبوبترین انواع بازاریابی است که البته قدمت زیادی در دیجیتال مارکتینگ دارد. بازاریابی از طریق ایمیل شامل ارسال ایمیلهای تبلیغاتی یا دست کم با اهداف تبلیغاتی است که میتواند در پوشش آموزش نیز باشد؛ البته باید توجه کرد که بعضی اوقات، ایمیلهای صرفاً آموزشی که با هدف برندسازی، جلب اعتماد و حفظ ارتباط با مشتریان ارسال میشوند نیز در دسته ایمیل مارکتینگ قرار میگیرند. شاید اولین کاری که باید انجام دهید، ترتیب ساز و کاری برای جمعآوری یک لیست ایمیل دقیق و هوشمند است. لیست ایمیل مناسب به شما کمک خواهد کرد تا ایمیل مارکتینگ خود را با هزینه کمتر و بازدهی بیشتری انجام دهید.
8- بازاریابی شبکههای اجتماعی (SMM)

نقش شبکههای اجتماعی در بازاریابی بسیار مهم و حیاتی است؛ از این جهت یکی از مهمترین انواع بازاریابی پدید آمده است. همانطور که از نامش پیداست، بازاریابی شبکههای اجتماعی (Social Media Marketing) عبارت است از تمامی اعمالی که برای تبلیغ برند در شبکههای اجتماعی مختلف مانند اینستاگرام، فیسبوک، توییتر و… انجام میدهید. این نکته را باید بدانید که کمتر کسی صرفاً برای خرید یک محصول وارد شبکههای اجتماعی میشود؛ بنابراین هنگام تولید محتوا برای بازاریابی در شبکههای اجتماعی، حتماً به مفید و آموزنده بودن آن توجه کنید. همچنین محتوای تولیدی شما حتماً باید با بستر فعالیت شما همخوانی داشته و به حوزهتان مربوط گردد.
9- اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)
یکی از جدیدترین انواع بازاریابی، اینفلوئنسر مارکتینگ است که البته از آن با عنوان «بازاریابی تاثیرگذار» نیز یاد میشود. اینفلوئنسرها معمولاً طرفداران زیادی دارند و میتوانند روی بخش بزرگی از طرفداران خود تاثیر گذار باشند؛ از این رو تبلیغاتی که انجام میدهند نیز تاثیر بیشتری بر روی تودهای از طرفدارانشان دارد. درواقع اینفلوئنسر با معرفی خود به عنوان یک مصرف کننده یا خریدار محصول و خدمات، طرفداران خود را ترغیب به خرید آن محصول یا خدمت خاص میکند. برای پیدا کردن یک اینفلوئنسر مناسب جهت تبلیغات سازمان یا کسب و کار شما، سه راه وجود دارد:
• جستجوی دستی در شبکههای اجتماعی و بررسی فردی اینفلوئنسرها
• استفاده از پلتفرم تشخیص اینفلوئنسر
• برقراری ارتباط با یک آژانس تبلیغاتی برای بررسی و انتخاب اینفلوئنسرهای مناسب جهت تبلیغ کسب و کار شما
شاید در بین سه گزینهی ارائه شده، گزینه آخر هوشمندانهترین راه باشد. کانونهای تبلیغاتی با داشتن تخصص، تجربه و مهارت میتوانند به بررسی همه جانبه اینفلوئنسرها بپردازند و بهترین انتخاب را به شما معرفی کنند. همچنین با ارتباطاتی که دارند میتوانند در کمترین زمان، اینفلوئنسرها را از موقعیت تبلیغاتی شما با خبر کنند. کانون تبلیغاتی ملل رسانه میتواند شما را در این امر به خوبی یاری کند.
10- برند مارکتینگ (Brand Marketing)
برند مارکتینگ از جمله انواع بازاریابی است که شرکتهای بزرگ در آن موفق عمل میکنند. این نوع از بازاریابی برای شرکتها و سازمانهای کوچک و متوسط نیز کاربرد داشته و میتواند منجر به برقراری ارتباط عاطفی بین برند شما با کاربران و مشتریان شود. برند سازی یک شخصیت خوبی برای کسب و کار شما ایجاد میکند و کاربر را به مشتری و مشتری را به یک وفادار تبدیل میکند.
11- بازاریابی چریکی
بازاریابی چریکی نیز از جدیترین انواع بازاریابی است که شرکتهای کوچک و بزرگ از آن بهره میبرند. بازاریابی چریکی به زبان ساده عبارت است از کلیه فعالیتهای هوشمندانه تبلیغاتی و بازاریابی در مکانهای فیزیکی با تراکم جمعیت بالا. در بازاریابی چریکی هرچه خلاقیت به کار رفته در تبلیغات بیشتر باشد، موفقیت برندتان بیشتر است. نمونههای از بازاریابی چریکی را میتوان به سادگی در متروها و ایستگاه اتوبوسها مشاهده کرد.
12- بازاریابی وابسته (Affiliate Marketing)
همکاری در فروش یا بازاریابی وابسته یکی دیگر از انواع بازاریابی است که در آن سازمان یا شرکت به یک فروشنده شخص ثالث در ازای فروش محصولات و خدمات سازمان، پورسانت و کمیسیون میدهد. درواقع یک سیستم همکاری در فروش تنها زمانی به فروشنده پورسانت میدهد، که محصولی توسط او فروخته شود. اگر قبلاً روشهای بازاریابی را اجرا کردهاید و کاربران زیادی را از این طریق به کسب و کار خود روانه کردهاید، بازاریابی وابسته انتخابی خوب برای افزایش فروش شما خواهد بود.
13- بازاریابی مکالمهای

بازاریابی مکالمهای به تکنیکی اطلاق میشود که در آن فرد بازاریاب به صورت یک به یک با افراد ارتباط مکالمهای برقرار کرده و با آنها صحبت میکند. این مورد که از انواع بازاریابی است، از ابزارهای ارتباطی مانند مانند تلفن، گفتگوی رو در رو، ایمیل، فکس، پیام متنی، نامه و… برای پیگیری اهداف خود استفاده میکند. حتی از طریق ارسال ایمیل یا شبکههای اجتماعی نیز میتوانید با کاربران ارتباط برقرار کرده و از این طریق به بازاریابی 1:1 بپردازید.
14- بازاریابی مبتنی بر حساب کاربری
بازاریابی Account-Based از انواع بازاریابی است و به جای اینکه بر خریداران شخصی تمرکز داشته باشد، بر کاربرانی تمرکز دارد که در وبسایت یا شرکت حساب کاربری دارند. درواقع تیمهای بازاریابی مبتنی بر حساب کاربری، یک حساب کاربری را از همه لحاظ بررسی کرده و آنرا به عنوان یک بازار خاص در نظر میگیرند؛ در ادامه با اجرای استراتژیهای بازاریابی خاص روی کاربر مورد نظر، محصولات و خدمات خود را میفروشند. در بازاریابی مبتنی بر حساب کاربری میتوان کمپینهای تبلیغاتی شخصیسازی شده زیادی ایجاد کرد که هر کدام میتوانند حتی مختص یک کاربر خاص باشند.
15- بازاریابی اکتسابی
بازاریابی اکتسابی یکی از انواع بازاریابی است که تنها بر روی آوردن مشتریان جدید به کسب و کارها و سازمانها تمرکز دارد. شاید بتوان بازاریابی موتورهای جستجو را در بازاریابی اکتسابی گنجاند؛ یا هر تکنیکی که باعث جذب مشتریان جدید شود. به طور کلی تمامی فرآیندهایی که با آگاهی برای جذب مشتری انجام میشوند و هدف بازاریابی دارند، میتوانند در دسته بازاریابی اکتسابی قرار بگیرند.
16- بازاریابی مشتری (Customer Marketing)
از هوشمندانهترین انواع بازاریابی، بازاریابی مشتریان است. تکنیکهای به کار رفته در این نوع از بازاریابی به حفظ مشتریان فعلی، ایجاد تجربه لذت بخش برای آنها و در نهایت تبدیل مشتریان به وفاداران به سازمان یا کسب و کار شما میانجامد. بازاریابی مشتری میتواند تا جایی موفق عمل کند تا مشتریان وفادار شما، برندتان را با خواست خودشان تبلیغ کنند. بازاریابی مشتری متکی به بهبود مداوم تجربه مشتریان و همچنین بهبود تصویری است که بعد از ارائه خدمات به مشتریان خود میدهید.
تفاوت بازاریابی مشتری با بازاریابی اکتسابی چیست؟
همانطور که گفته شد، بازاریابی اکتسابی به کلیه فرآیندهایی اطلاق میشود که برای جذب مشتریان جدید انجام میدهید؛ این در حالی است که بازاریابی مشتری روی حفظ مشتریان فعلی تمرکز دارد و عملکردی در جذب مشتریان جدید ندارد. بنابراین شاید هرکدام از این ابزارها میتوانند در کنار یکدیگر به موفقیت هرچه بیشتر برند و کسب و کار کمک کنند.
17- بازاریابی دهان به دهان (WOMM)

از مطمئنترین انواع بازاریابی در زمان کنونی، بازاریابی دهان به دهان است. این نوع از بازاریابی، مشتریان و کاربران شما را آنقدر تحت تاثیر قرار میدهد تا درباره محصول شما به خویشاوندان و آشنایان خود صحبت کنند و حتی محصول شما را تبلیغ کنند. بازاریابی دهان به دهان زمینهای را ایجاد میکند تا محصول تاثیر گذاری بالایی پیدا کرده و آنقدر برای کاربران و مشتریانتان مهم شود که درباره آن با نزدیکترین افرادشان صحبت کنند.
برای موفقیت در بازاریابی دهان به دهان راهی دراز در پیش دارید اما بدیهیترین کار این است که محصول یا خدمتی به شدت قدرتمند ارائه کنید که با نیاز مشتریان شما همخوانی شدید داشته باشد؛ البته در موازات این کار باید زمینه را برای بحث بحث برانگیزتر شدن محصول یا خدمتتان فراهم کنید.
18- بازاریابی رویداد (Event Marketing)
ایونت مارکتینگ از دیگر انواع بازاریابی است که اصولاً به صورت جدی و حرفهای انجام میشود. در این نوع، شرکتها با برگزاری یک رویداد به دنبال تبلیغ برند، محصول یا خدمات خود هستند. رویدادها میتوانند به صورت حضوری یا آنلاین برگزار شوند؛ حتی شرکتها میتوانند با اجاره کردن یک غرفه در نمایشگاههای مختلف، اهداف بازاریابی رویداد خود را پیگیری کنند. ایونت مارکتینگ بازدهی خوبی دارد و اغلب شرکتها با اشتراک گذاری تجربیات حرفهای خود در رویدادها میتوانند به راحتی در ذهن افراد، برند سازی کنند.
19- بازاریابی تجربی
بازاریابی تجربی از آن دسته انواع بازاریابی است که با انواع دیگر (در اینجا منظور بازاریابی مشتری است) اشتباه گرده شود. بازاریابی تجربی شامل تعاملات و تجربیاتی است که روابط پایدار بین یک برند خاص با مخاطبان هدف ایجاد میکند. بازاریابی تجربی یک قدم جلوتر، تجربیاتی شگفت انگیز برای کاربران رقم زده و در بازاریابی رویداد تاثیر بالایی میگذارد. تبدیل رویدادها به یک تجربه شگفت انگیز برای افراد میتواند از مهمترین مثالها باشد.
20- بازاریابی تعاملی
این مورد، یکی از انواع بازاریابی است که گستردگی زیادی دارد و در عین حال نوین است. محتوای تعاملی مانند اینفوگرافیک، ویدیو، موشن گرافیک و… ابزار بازاریابی تعاملی هستند. بهره گیری از محتوای تعاملی جذاب در محتوا میتواند برای مخاطب بسیار جذاب باشد و منجر به برقراری رابطهای خاص با مخاطب شود. درواقع محتوای تعاملی از بهترین ابزارها برای جلب توجه مخاطبان است و میتواند برای بازاریابی بسیار مفید باشد.
کانون تبلیغاتی ملل رسانه
بازاریابی به شدت گسترده و حساس است و برای انجام انواع بازاریابی حتماً لازم است تخصص و تجربه بالایی داشته باشید. کسب تخصص و تجربه مستلزم پرداخت هزینه و زمان بالایی است؛ اما پیشنهاد ما، انتخاب یک کانون تبلیغاتی معتبر و با تجربه است. کانون تبلیغاتی ملل رسانه با داشتن کارشناسان با تجربه و کاربلد میتواند تجربه تاثیر گذاری در زمینه مشاوره کسب و کار و بازاریابی، برای کسب و کار شما با ارمغان آورد.